FAQ Infrarood verwarmen

  • Wat is infrarood verwarming ?

Bij infrarood verwarmen is er eigenlijk niets nieuws onder de zon; sterker nog, het werkt op dezelfde manier als de zon, door middel van stralingswarmte. Anders dan de zon, gaat het bij infrarood verwarming echter alleen om het infrarood licht, niet om de (schadelijke) UV-straling, noch om zichtbaar licht.

Infrarood verwarming is dus verwarmen door middel van licht. Infrarood verwarming is grofweg te verdelen in drie varianten namelijk: korte golf, midden golf & lange golf. Voor de verwarming van een woning of bedrijfspand is alleen langgolvige infrarood verwarming geschikt: de infraroodstraling (‘ver-infrarood’) heeft dan een golflengte van 5 micrometer tot 1 millimeter. De lange golf infrarood verwarming wordt toegepast in onze Leranti® infrarood panelen.

Infrarood verwarming is een zuinige en gezonde manier van verwarming. Elektrische verwarming wordt vaak in één adem genoemd als een dure manier van verwarmen, echter met Leranti® infrarood verwarming is het tegendeel een feit.
Dit is een prachtige en efficiënte manier om uw woning of gebouw te verwarmen. Verwarmen door middel van infrarood panelen is de oplossing als het gaat om comfortabel, snel en gezond elektrisch verwarmen!

  • Welke soorten zijn er ?

Korte Golf Infrarood Verwarming

De korte golf infrarood verwarming is wellicht de bekendste vorm. Deze vorm van infrarood verwarming geeft een oranje/rode gloed u kunt hierbij denken aan de rode lamp van vroeger of de welbekende terrasverwarmer. Deze vorm van infrarood verwarming is tevens de meest krachtige vorm, het dringt diep de materie of je lichaam binnen en is ook goed geschikt voor buiten gebruik. Nadeel van de korte golf verwarming is dat een langdurige blootstelling ongezond voor je is (>30 min.). Deze afstraling wordt ook vaak als veel te intens ervaren.

Midden Golf Infrarood Verwarming

De middengolf infrarood verwarming is wellicht de meest onbekende van de drie. Midden golf infrarood verwarming wordt in de meeste gevallen gerekend tot de donkerstralers net zoals de lange golf infrarood verwarmer d.w.z. het licht is onzichtbaar voor het menselijk oog, echter het grote (zichtbare) verschil is dat het warmte element duidelijk zichtbaar gloeit. Middengolf infrarood verwarming is een krachtige verwarming met een zeer brede toepassing, daarnaast is het is veel gezonder dan de korte golf. Het kan goed gebruikt worden in een buiten omgeving met weinig wind, (bijvoorbeeld op een terras met een overkapping) maar ook in hogere gebouwen kan deze vorm van infrarood verwarming heel goed toegepast worden. De toepassing is groot u kunt hierbij denken aan het verwarmen van een grote hal, kerk of sportcomplex, maar ook heel gericht in de vorm van een (werkplek) spot verwarming, tribune of een terras. Daarnaast wordt deze vorm van infrarood verwarming vaak toegepast in de droogtechniek. Een voorbeeld van een midden golf verwarmer is onze industriële heater namelijk de Leranti® IH.

Lange Golf Infrarood Verwarming

Lange golf infrarood verwarming is een echte donkerstraler, het element geeft geen gloed af en de licht stralen zijn niet zichtbaar. Deze vorm van infrarood verwarming wordt toegepast in onze Leranti® infrarood panelen. De lange golf infrarood verwarming is juist voor een binnen toepassing met een plafond tot 4 meter de juiste keuze. Met lange golf infrarood verwarming kan, mits goed toegepast, een ruimte zuinig en snel op temperatuur gehouden of gebracht worden. Daarnaast is deze vorm van infrarood verwarming ook bijzonder gezond.

Elektrische kachel VS Infrarood
U kunt natuurlijk ook kiezen voor een elektrische kachel, echter is het energie verbruik is t.o.v. infrarood verwarming al snel 4 tot 6 keer zo hoog bij een gelijkwaardig gebruik en comfort!

Warmtepomp – Alternatief of Aanvulling?
Daarnaast is infrarood verwarming een goed alternatief of aanvulling als het gaat om warmtepompen. Het grote voordeel van een warmtepomp is dat het een ruimte heel geleidelijk kan verwarmen maar ook kan koelen en t.o.v. van infrarood verwarming zijn de aansluitwaardes lager. Echter bij wisselvallige dagen (echt Nederlands weer) is de veel gehoorde klacht dat men niet snel even een paar graden extra kan verwarmen, hier kan de combinatie met infrarood verwarming uitkomst bieden. Met Leranti® infrarood verwarming heeft u snel die extra paar graden te pakken, dit kan zowel op ruimtelijk niveau (bijvoorbeeld de hele woonkamer) als op (zeer) lokaal niveau (bijvoorbeeld de zitruimte).

Wilt u een zuinige, snelle én krachtige verwarming dan is infrarood verwarming de beste optie. Daarnaast zijn ten opzichte van een (bodem)warmtepomp de kosten veel lager. Zowel als het gaat over de investering als de onderhoudskosten. 

  • Is het wel duurzaam ?

Ja, dat infrarood verwarming veel zuiniger en duurzaam is, komt door bijzondere manier van verwarmen.

Bij infrarood verwarming wordt de gegeneerde warmte energie afgegeven aan de massa. Hiermee bedoelen we dat muren vloeren objecten in de ruimte zoals een bankstel, tafels etc. deze warmte energie opnemen, opslaan en weer afgeven aan de ruimte. Het grote voordeel om deze energie op te slaan in de massa is dat massa veel beter energie vasthoudt dan lucht. Als voorbeeld kunnen we uw eigen woning nemen, in de zomer wordt deze door de zon opgewarmd en pas ergens eind september (als er al vele koude dagen geweest zijn) slaat de verwarming voor het eerst eens aan.
Daarbij is het gevoel aangenamer dan convectie verwarming d.m.v. radiatoren, met minder °C verwarming een prettigere leefomgeving.

  • Verschil convectieverwarming ?

Convectieverwarming

Convectie-/luchtverwarming heeft als eigenschap dat warme lucht omhoog trekt. De temperatuur bij het plafond is t.o.v. de temperatuur op lichaam hoogte vaak een aantal graden hoger. Dit is kostbare ‘ongebruikte energie’. Maar juist bij het plafond zitten vaak ook nog de afzuigingen van de mechanische ventilatie of de ventilatie roosters. Uw kostbare opgewarmde lucht vliegt hierdoor direct het huis weer uit. Ook is het verlies van warmte energie door het openen van ramen en deuren erg groot! Even een deur of raam open doen en kostbare opgewarmde lucht vliegt letterlijk de deur uit. Daarnaast zorgt de opstijgende lucht bij convectieverwarming voor een tegengestelde stroom van koude lucht die ervaren wordt als een hinderlijke tocht.

Leranti® Infrarood Verwarming

Leranti® infrarood verwarming verwarmd door middel van onzichtbaar licht. Het voordeel hiervan is dat een ruimte egaal warm is/wordt. De ‘warmte’ energie zit opgeslagen (BUFFER) in de massa/objecten, waardoor ventilatieverlies en verlies bij het openen van ramen en deuren veel beperkter is. Daarnaast kan de ruimte temperatuur een paar graden lager staan bij een gelijk blijvend comfort in temperatuur.

  • Welke voor & welke nadelen ? 
Voordelen Nadelen
Een comfortabeler binnenklimaat Elke ruimte dient te worden voorzien van een eigen regeling zoals een thermostaat
Warme handen en voeten Het is een zichtbare verwarming, het dient geïnstalleerd te worden aan een plafond of wand
Zeer snelle opwarming van de ruimte In sommige gevallen (bij hele grote woningen of gebouwen) is een uitbreiding van het aangesloten vermogen vereist
Temperatuur regelbaar per ruimte Slechte ervaringen door een veel te lage dimensionering, hierdoor blijft het systeem aanstaan met hoge energiekosten als gevolg
Lage aanschafkosten Veel inferieure merken en producten op de markt (goedkoop is in bijna alle gevallen duurkoop!)
Beperking van vochtproblemen
Geen onderhoudskosten
Makkelijk en snel te installeren
Zeer lange levensduur
Zuinig
Aan te passen aan uw wensen