Blog 2 : Besparen, waar start je?

Gepubliceerd op 1 september 2020 om 15:15

De grote vraag die bij veel mensen in het hoofd rondspookt:

"waar beginnen we?"
"wat is goed om te doen?"
"hoeveel moeten we doen?"


Op deze vragen geef ik graag antwoord in deze nieuwe blog. 

Zo efficiënt mogelijk starten met verduurzamen? Lees dan snel verder.

Meten = Weten

"Wat is je exacte verbruik in de woning?"

Een vraag waar veel huishoudens geen direct passend antwoord op kunnen geven, en logisch, want het wordt iedere maand afgeschreven. Je kunt direct beginnen met zonnepanelen of direct met isoleren van het dak, vloer en muren. Wellicht een warmtepomp? Allemaal top dingen om te de vaste lasten te drukken, energielabel te verbeteren & comfort verhogend. Het grootte nadeel is dat je hier vaak een relatief grote investering voor moet doen. Deze investeringen zijn daarin tegen wel snel terugverdiend, en ook vaak mogelijk om deze te laten financieren*. Hierdoor breek je geen eigen spaargeld aan, maar heb je wel profijt van de besparingen en verduurzaming. 

Maar wat als ik zeg dat er zonder grote uitgaven een hoop te besparen is? 

Voordat je aan zonnepanelen begint adviseer ik je eerst om de grootverbruikers in huis na te lopen, denk hier bij aan de : 

- Wasdroger

- Wasmachine

- Vaatwasmachine

- Vrieskast / Koelkast

- CV ketel
- Televisie

De meesten van ons zijn zuinig opgevoed, "zolang het apparaat het nog doet, gooi ik het niet weg, dat is zonde". Maar de grote vraag is, klopt dit ook? Is het zonde om een goedwerkende apparaat te vervangen? Stel ik doe dit? Wat heeft dit voor voordelen? 

In het volgende voorbeeld maak ik het je graag duidelijk, 

 

De oude wasmachine draait nog steeds, heerlijk gevoel. Maar heb je wel eens bekeken hoeveel deze aan energie per wasbeurt verbruikt? Néé he? Hiervoor hebben wij onze kWh meterDeze zal je precies vertellen hoeveel energie die wasbeurt heeft verbruikt. Onderstaand zal ik het verschil in verbruik en kosten laten zien bij aanschaf 2 nieuwe wasmachines vanaf energielabel A. 

Energielabel A € 699,- :

Aantal toeren per minuut : 1400 rpm

Vulgewicht wassen : 8 kg

Deze zal volgens fabrieksopgave gemiddeld z'n 208 kWh verbruiken. Vermenigvuldig dit dan weer met de kWh prijs die je betaalt, en je weet exact wat de wasmachine kost. 
Gemiddeld betalen we nu € 0,22 per kWh. Onder aan de streep heb je dus € 45,76 verbruik voor de wasmachine. 

We houden hier geen rekening met het waterverbruik van de wasmachine.


Een nieuwe wasmachine is natuurlijk A+++, deze is veel energiezuiniger en zal je minder kosten. Laten we dit eens gaan berekenen om het verschil te achterhalen : 

 

Energielabel A+++ - 30%  € 799,- : 
Aantal toeren : per minuut :1400 rpm
Vulgewicht wassen : 8 kg

 

Zelf heb ik bovenstaande wasmachine, deze zal volgens fabrieksopgave gemiddeld z'n 137 kWh verbruiken. Wanneer we dit wederom vermenigvuldigen met € 0,22 per kWh komen we uit op € 30,14

 

Dit verschil is al groot te noemen vind je ook niet?  € 45,76 - € 30,14 = € 15,62 besparing op jaarbasis. 

 

Besparing over 10 jaar : € 156,20 💰 

Let wel op dat de fabrieksopgave altijd uitgaat van een zo zuinig mogelijk wasbeurt, de cijfers zullen niet overeenkomen wanneer je constant op 60 graden of hoger gaat wassen. 


Dit vergelijk geeft het verschil aan van 2 nieuwe wasmachine met een goed energielabel. Moet je nagaan wat het voor een verschil in jou situatie kan zijn.


Heb je twijfels over hoe zuinig je eigen wasmachine is? En is naast de duurzaamheid ook financieel interessant om je wasmachine te vervangen?
Bekijk dan snel je verbruik van de wasmachine volgens fabrieksopgaaf of schaf bij ons een kWh meter aan t.w.v. € 17,49. En bekijk snel of je ook kunt verduurzamen 💚

 

De bovenstaande kWh meter is uiterst geschikt om de huishoudelijke apparaten langs te lopen en zo zie je precies welke een groot verbruiker is. Vervang je deze, dan heb je direct een positief resultaat in de maandlasten. Meer informatie nodig? Neem dan snel contact met ons op. 

En uiteraard, volg ons op de socials, en schrijf je in op de nieuwsbrief voor acties en nieuwe blog's. 

 

*Wil je meer informatie over financieringsmogelijkheden? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.